ŽELEZO
Dobrým zdrojem železa je maso
a vnitřnosti, mléčné výrobky, vejce.
Pozor ale na látky, které potlačují
vstřebávání železa, kam patří
např. kyselina šťavelová ve špenátu,
koncentrovaný černý čaj, káva,
červené víno a kolové nápoje.
Tyto potraviny a nápoje je vhodné
konzumovat nejpozději půl hodiny
před tím, než budete jíst.
ZINEK
Dostatek zinku pokryje pestrá strava,
ve které jsou zastoupeny ryby, vejce,
mléčné výrobky, ovoce, zelenina, výrobky z obilovin (zejména celozrnných) a ořechy.
VÁPNÍK
Nejlepším zdrojem vápníku je mléko
a mléčné výrobky – jogurty,
tvrdé sýry, kefír nebo tvaroh.
Dobré je jíst sýry večer – v noci tělo
vápník lépe využívá.
VITAMÍNY
Zařaďte do svého jídelníčku zeleninu, která je bohatým zdrojem důležitých vitamínů.
Doporučují se především rajčata (obsahují vitamíny B,C, E), papriky (obsahují vitamín C)
nebo česnek (obsahuje vitamíny A, B, C, E).
BÍLKOVINY
Je důležité dbát na dostatečný příjem bílkovin, obzvlášť u pacientů
s chronickou ránou. Ty najdeme
v mase, mléce a mléčných výrobcích, vejcích. Nejhůře stravitelná jsou jídla
připravovaná smažením, výhodnější je přírodní úprava,
co možná nejjednodušší (vaření, dušení).
CUKRY
Omezte příjem jednoduchých cukrů
v podobě zákusků a sladkostí.
Omezte slazené nápoje i tzv. light nápoje, ty kromě cukrů obsahují
také velké množství aditiv.
TEKUTINY
Doporučený příjem tekutin je cca 1,5 až 2 litry za den.
Nejvhodnější tekutinou je pitná voda a zelené, bylinné a černé čaje.
MENŠÍ PORCE
Příjem potravin rozdělte do 5-6 menších porcí v průběhu celého dne (po 2,5 až 3
hodinách). Každé sousto dobře rozžvýkejte, to Vám pomůže
v trávení i snadnějším rozpoznání sytosti.
JEZTE POMALU
Jídlo si užívejte, jezte pomalu
a v klidu. V průběhu jezení
se vyhněte sledování televize
nebo poslouchání rádia.
Pokud máte možnost, tak stolujte
s rodinou nebo přáteli.
Zpříjemňujte si jídlo hezky prostřeným stolem a dobře větranou místností.
DOBRÁ RADA NA ZÁVĚR
Nezanedbávejte svou stravu
– opravdu na ní záleží.